Doradzamy jak wybrać odpowiednie garnki do lokalu gastronomicznego

Wydawać by się mogło, że naczynia w formie garnków to nie aż tak ważna kwestia podczas wyposażania lokalu gastronomicznego. Należy jednak pamiętać, że te elementy odgrywają dość istotną rolę podczas przygotowywania posiłków dla gości. To od jakości i funkcjonalności tych naczyń w dużej mierze zależy czy jedzenie będzie smaczne. Wyposażając swój lokal gastronomiczny warto więc pamiętać o tym, na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków do gotowania.

Po pierwsze pojemność naczynia

Pojemność garnka jest dość istotna, gdyż to ona decyduje o ilości jedzenia jakie można w nim przygotować za jednym razem. W zależności od tego czy kupujemy sprzęt do gotowania do dużego lokalu o sporym natężeniu ruchu, czy do mniejszej restauracji, musimy dobrać garnki na miarę potrzeb. Mniejsze modele o pojemności 20 – 30 litrów, sprawdzą się w niewielkich, kameralnych lokalach. Natomiast do dużej restauracji przygotowującej znaczne ilości zup idealnym rozwiązaniem będzie garnek o pojemności ok. 90 litrów.

Materiał wykonania garnków do gotowania

Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów garnków wykonanych z różnych materiałów. Choć na początku może wydawać się, że dany garnek jest dość solidny, to po kilku miesiącach mogą ukazać się jego słabe strony i owy przedmiot zostaje wymieniony. Warto więc zwrócić uwagę na odpowiedni surowiec, z którego wyprodukowano profesjonalny garnek gastronomiczny. Najlepiej jest, aby to naczynie było wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż pozwala ona na intensywne eksploatowanie podczas codziennej pracy w kuchni. Odpowiednia grubość ścianek oraz wielowarstwowe dno wpływają na trwałość sprzętu oraz ekonomiczne zużycie energii cieplnej.

Bezpieczeństwo i utrzymanie czystości

Naczynie w formie garnka powinno być nie tylko praktyczne, ale także bezpieczne. Oznacza to, że musi posiadać przede wszystkim solidne uchwyty, a co za tym idzie, muszą być one odpowiednio przymocowane i wyprofilowane. Owe czynniki są szczególnie ważne w przypadku garnków o dużej pojemności. Istotną kwestią jest także łatwość czyszczenia naczynia. Aby szybko i bez problemu móc je wyczyścić warto wybrać garnek, który można myć w zmywarce. Wysokiej jakości naczynia spełniające wszystkie powyższe kryteria można znaleźć na https://gastro-swiss.pl/

Rodzaj garnków oraz ich jakość wykonania odgrywają niemałą rolę podczas codziennej pracy w kuchni. Wybierając tego rodzaju wyposażenie warto kierować się nie tylko ceną, ale także łatwością pielęgnacji oraz bezpieczeństwem użytkowania. Czynniki te są niezwykle ważne jeśli chcemy prowadzić profesjonalny lokal, oferujący usługi na wysokim poziomie.

Doradzamy jak wybrać odpowiednie garnki do lokalu gastronomicznego
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here