Jak przechowywać meble do ogródków gastronomicznych w zimie?

Ogródki gastronomiczne są niezmiernie lubiane i wiele osób chętnie się w nich relaksuje podczas odwiedzin w lokalach restauracyjnych lub kawiarnianych. Niestety, polski klimat nie służy korzystaniu z takiej przestrzeni przez cały rok. Niemal przez sześć miesięcy pogoda jest kapryśna, temperatura gwałtownie spada, pojawiają się regularne opady deszczu lub śniegu.

W takiej sytuacji trzeba zadbać o to, żeby właściwie zabezpieczyć i przechować meble do ogródków gastronomicznych. Co zrobić, żeby w optymalnej kondycji dotrwały do kolejnego sezonu wiosenno-letniego? O tym opowiemy poniżej.

Co może zaszkodzić meblom w okresie jesienno-zimowym?

Meble dla branży HoReCa, zwłaszcza te użytkowane na zewnątrz, są narażone na znacznie trudniejsze warunki, niż wyposażenie ustawiane we wnętrzach. Trudno się dziwić. Muszą przecież znosić zmiany temperatury, wysoką wilgotność powietrza, zalanie wodą podczas deszczu, a także promieniowanie słoneczne. Wszystkie wymienione czynniki powodują powstawanie nieodwracalnych zmian w strukturze mebli, co prowadzi do pogorszenia ich kondycji technicznej i estetyki.

Krzesła i stoliki do kawiarni kupuje się na wiele sezonów. Wykonuje się je zatem z trwałych materiałów, które przetrwają trudne warunki oraz intensywne, codzienne użytkowanie przez gości lokalu. Aby wyposażenie mogło jednak zachować piękny wygląd, trzeba regularnie przeprowadzać odpowiednie zabiegi pielęgnacyjno-konserwatorskie, które pomogą utrzymać je w optymalnej formie przez długi czas.

Jak dbać o meble do ogródków gastronomicznych – różne rodzaje pielęgnacji

Podstawową kwestią jest oczywiście utrzymywanie wszystkich elementów wyposażenia w czystości. Wiąże się to z wymogami sanitarnymi, wpływa jednakże też na ich trwałość i estetykę. W ogródkach gastronomicznych można spotkać wyposażenie wykonane z różnych rodzajów materiałów. Szczególną popularnością cieszą się konstrukcje metalowe oraz z tworzyw sztucznych. Nieco rzadziej spotyka się meble drewniane, choć również one sprawdzają się w niektórych typach aranżacji.

Każde tworzywo wymaga nieco innych zabiegów pielęgnacyjnych. Konstrukcje drewniane należy przecierać wyłącznie wilgotną ściereczką z niewielką ilością detergentu. Woda nie powinna wniknąć w głąb drewna, gdyż mogłoby to później spowodować odkształcenia i pęknięcia. Konstrukcje metalowe i z tworzyw sztucznych bez trudu można myć miękką ściereczką, namoczoną w wodzie z detergentem. Wyposażenie drewniane i metalowe wymaga poza tym regularnej impregnacji, specjalnymi preparatami, które chronią je przed szkodliwym działaniem wilgoci.

Przechowywanie mebli w okresie zimowym

Najczęściej ogródki gastronomiczne zamyka się na okres zimowy. Jeśli wykorzystywane w nich meble wykonano z tworzyw sztucznych, można je zostawić w tej przestrzeni do wiosny. Co najwyżej warto je okryć, żeby nie doszło do niepotrzebnego zabrudzenia ich powierzchni. Nieco więcej zachodu wymagają meble z drewna lub metalu. Dlaczego? W okresie zimowym muszą być bowiem przechowywane w suchym miejscu, o stałej temperaturze.

Praktyczne akcesoria do magazynowania mebli dla HoReCa

Do przechowywania mebli w okresie zimowym przydają się specjalne pokrowce. Najczęściej można je kupić razem z konkretnym wyposażeniem, np. w sklepie https://bazkar.pl/. Są szyte na miarę i dopasowane do konkretnych produktów. Dzięki temu skutecznie chronią ukryte pod nimi elementy przed wilgocią i kurzem. Używa się ich do okrywania mebli na zewnątrz, a także tych zmagazynowanych w pomieszczeniach gospodarczych.

Innym sposobem na zabezpieczenie mebli jest osłonięcie ich folią brezentową. Materiał ten jest duży, łatwo więc dopasować go do konkretnych potrzeb. Bez trudu znajdzie się go w każdym sklepie gospodarczym. W przypadku konstrukcji z drewna warto tylko pamiętać o tym, aby folia zbyt szczelnie nie przywierała do powierzchni mebli, które muszą bowiem oddychać. W innym razie pojawią się na nich wykwity pleśni.

Meble do ogródków gastronomicznych dobrze zabezpieczone na zimę

Ogródki gastronomiczne cieszą się nieustannie rosnącym zainteresowaniem konsumentów. Właściciele restauracji i kawiarni starają się zatem zrobić wszystko, aby stały się one niezmiernie komfortowe i przyjemne dla oka. Zadbanie o dobrą kondycję mebli jest zatem podstawą do osiągnięcia sukcesu w tej kwestii.

Jak przechowywać meble do ogródków gastronomicznych w zimie?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here