Akcesoria przydatne w restauracji, barze, na stołówce czy w firmie cateringowej mogą się różnić, ale wiele z nich jest wspólnych – jak m.in. pojemniki termoizolacyjne, warniki do wody, bemary czy praktyczne termosy itp. Podpowiadamy, w co warto zaopatrzyć restaurację niezależnie od jej profilu.
Urządzenia i akcesoria do podtrzymywania ciepła
Każdy lokal gastronomiczny trzeba odpowiednio wyposażyć – dopasowanie sprzętów, urządzeń i akcesoriów zależy między innymi od jego wielkości, profilu działalności czy rodzaju kuchni. Są jednak gadżety wspólne, które będą przydatne – a nawet nieodzowne – w każdej kuchni, np. restauracji hotelowej, szpitalnej stołówce czy barze szybkiej obsługi. Poniżej kilka z nich.
Termosy gastronomiczne
Niezwykle prosta i intuicyjna obsługa termosów sprawia, że jakość potraw jest wyższa. Dotyczy to zarówno usług cateringowych, jak i stołówek oraz restauracji – zaletami akcesoriów jest wygoda i szybkość realizacji zamówienia. Umożliwiają komfortowy transport potraw w optymalnej temperaturze.
Termos gastronomiczny wykonany ze stali nierdzewnej dobrze utrzymuje ciepło, jest łatwy w czyszczeniu i jest dostępny w różnych wielkościach – można skompletować zestaw odpowiedni do potrzeb lokalu. Termos do transportu żywności może z powodzeniem służyć wiele lat.
Pojemniki termoizolacyjne
Również odpowiednie pojemniki termoizolacyjne pozwolą na praktyczny i wygodny transport żywności. Są one podstawowym elementem wyposażenia firm cateringowych, restauracji hotelowych czy barów i stołówek. Pojemnik termoizolacyjny pozwala na bezpieczne użytkowanie, a co najważniejsze – zachowanie potraw w odpowiedniej temperaturze.
Aby przewożone posiłki były bezpieczne oraz utrzymywały wysoką temperaturę, trzeba pamiętać o ich prawidłowym zapakowaniu – pojemniki termoizolacyjne są dobrym rozwiązaniem, gdyż transportowane w nich dania zachowują smak i świeżość przez długi czas. Do wyboru są pojemniki o różnej pojemności – można wybrać odpowiednie do potrzeb danego lokalu.
Inne urządzenia do utrzymywania ciepła dań
Różne lokale, zależnie od profilu, są wyposażone także w inne sprzęty i akcesoria – przydatne są między innymi praktyczne bemary, warniki do wody, witryny grzewcze, wolnowary, samowary czy kociołki. Trzeba je dopasować zależnie od profilu działalności i charakteru lokalu – restauracja hotelowa serwująca posiłki w formie bufetu szwedzkiego musi być wyposażona w bemary, najpopularniejszy rodzaj podgrzewacza. Z kolei firma cateringowa czy stołówka nie istnieje bez akcesoriów typu termosy gastronomiczne czy warniki do wody.