Strona głównaPORADYAkcesoria przydatne w kuchni – jak zachować temperaturę dań?

Akcesoria przydatne w kuchni – jak zachować temperaturę dań?

Akcesoria przydatne w restauracji, barze, na stołówce czy w firmie cateringowej mogą się różnić, ale wiele z nich jest wspólnych – jak m.in. pojemniki termoizolacyjne, warniki do wody, bemary czy praktyczne termosy itp. Podpowiadamy, w co warto zaopatrzyć restaurację niezależnie od jej profilu.

Urządzenia i akcesoria do podtrzymywania ciepła

Każdy lokal gastronomiczny trzeba odpowiednio wyposażyć – dopasowanie sprzętów, urządzeń i akcesoriów zależy między innymi od jego wielkości, profilu działalności czy rodzaju kuchni. Są jednak gadżety wspólne, które będą przydatne – a nawet nieodzowne – w każdej kuchni, np. restauracji hotelowej, szpitalnej stołówce czy barze szybkiej obsługi. Poniżej kilka z nich.

Termosy gastronomiczne

Niezwykle prosta i intuicyjna obsługa termosów sprawia, że jakość potraw jest wyższa. Dotyczy to zarówno usług cateringowych, jak i stołówek oraz restauracji – zaletami akcesoriów jest wygoda i szybkość realizacji zamówienia. Umożliwiają komfortowy transport potraw w optymalnej temperaturze.

Termos gastronomiczny wykonany ze stali nierdzewnej dobrze utrzymuje ciepło, jest łatwy w czyszczeniu i jest dostępny w różnych wielkościach – można skompletować zestaw odpowiedni do potrzeb lokalu. Termos do transportu żywności może z powodzeniem służyć wiele lat.

Pojemniki termoizolacyjne

Również odpowiednie pojemniki termoizolacyjne pozwolą na praktyczny i wygodny transport żywności. Są one podstawowym elementem wyposażenia firm cateringowych, restauracji hotelowych czy barów i stołówek. Pojemnik termoizolacyjny pozwala na bezpieczne użytkowanie, a co najważniejsze – zachowanie potraw w odpowiedniej temperaturze.

Aby przewożone posiłki były bezpieczne oraz utrzymywały wysoką temperaturę, trzeba pamiętać o ich prawidłowym zapakowaniu – pojemniki termoizolacyjne są dobrym rozwiązaniem, gdyż transportowane w nich dania zachowują smak i świeżość przez długi czas. Do wyboru są pojemniki o różnej pojemności – można wybrać odpowiednie do potrzeb danego lokalu.

Inne urządzenia do utrzymywania ciepła dań

Różne lokale, zależnie od profilu, są wyposażone także w inne sprzęty i akcesoria – przydatne są między innymi praktyczne bemary, warniki do wody, witryny grzewcze, wolnowary, samowary czy kociołki. Trzeba je dopasować zależnie od profilu działalności i charakteru lokalu – restauracja hotelowa serwująca posiłki w formie bufetu szwedzkiego musi być wyposażona w bemary, najpopularniejszy rodzaj podgrzewacza. Z kolei firma cateringowa czy stołówka nie istnieje bez akcesoriów typu termosy gastronomiczne czy warniki do wody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read