Strona głównaAGDEkspres do kawy z młynkiem – jak wybrać?

Ekspres do kawy z młynkiem – jak wybrać?

Jeśli gubisz się wśród modeli ekspresów z wbudowanym młynkiem i nie wiesz, który wybrać, pomożemy Ci podjąć tę decyzję! W zależności od rodzaju kawy młynek musi zużyć odpowiednią ilość mocy, aby jednorodnie i dobrze zmielić nasiona. Każdy profesjonalny barista powie Ci, że tajemnicą dobrego espresso jest dokładnie zmielona kawa. W takim razie jaki ekspres do kawy z młynkiem wybrać? Czytając ten artykuł, dowiesz się na co musisz zwrócić uwagę wybierając swój wymarzony model.

Ekspres do kawy z młynkiem – stopień zmielenia ziaren

W zależności od gatunku kawy i sposobu, jakim została wypalona, dobiera się moc pracy młynka. Polecamy wybrać ekspres z możliwością regulacji grubości zmielenia ziaren. Obiecujemy, że poczujesz różnicę. Wiesz dlaczego? Kawa, która została zmielona zbyt drobno, ma gorzki, cierpki smak i na próżno szukać na niej pianki. Za grubo zmielona odznaczy się słabą, wodnistą kawą, o niskiej piance. Napój przygotowany z idealnej grubości kawy będzie zbilansowany, aromatyczny, pyszny, a na jego wierzchu pojawi się kremowa pianka.

Rodzaje młynków w ekspresach do kawy

Wbudowany w ekspres do kawy młynek może działać na dwa sposoby: udarowy lub żarnowy. Pierwszy z nich jest raczej charakterystyczny dla urządzeń starszego typu. Młynek udarowy zbudowany jest z ostrzy. Im drobniej zmieloną kawę chcesz uzyskać, tym dłużej musisz poczekać na efekt. Niestety wnętrze ekspresu może się w ten sposób nagrzać, a tym samym negatywnie wpłynąć na smak napoju.

Alternatywą dla młynków udarowych są młynki żarnowe, które stały się prawdziwym hitem. Żarna obracają się nie stykając się ze sobą i w ten sposób mielą, a właściwie miażdżą ziarna kawowca. Dzięki temu przemiał odznacza się perfekcyjną jednorodnością rozdrobnienia. To klucz i podstawa przyrządzenia profesjonalnej kawy, szczególnie espresso. Grubość przemiału zależy od ustawienia żaren względem siebie. Ewidentnym plusem jest brak nagrzewana się takich młynków oraz krótki czas mielenia.

Decydując się na zakup, polecamy zapoznać się z ofertą: ekspres do kawy z młynkiem – zobacz. Znajdziesz tam wszystko, czego potrzebujesz, aby cieszyć się smakiem profesjonalnie przygotowanej kawy.

Ekspres do kawy z młynkiem żarnowym

Młynki żarnowe mogą być wykonane z dwóch materiałów: stali lub ceramiki. Mimo, że sposób działania jest taki sam, uzyskany przemiał różni się między sobą.

Stal lepsza od ceramiki?

Żarna stalowe są ostrzejsze od tych ceramicznych. Dzięki temu, ziarna przebywają krócej w młynku i zarazem są mniej narażone na oddziaływanie powietrza lub wilgoci. Co więcej, przemiał jest bardziej jednorodny co korzystnie wpływa na smak przygotowanej kawy. Ostrzejsze żarna również redukują do minimum powstawanie pyłu kawowego, nie zaburzając tym samym smaku naparu. Nie sposób pominąć fakt, iż profesjonalni bariści pracują tylko na młynkach stalowych. Twierdzą, że są one nie tylko bardziej precyzyjne, ale również odporne na uszkodzenia mechaniczne. Warto dodać, że zarówno młynki stalowe jak i ceramiczne w czasie pracy wydają dźwięki o podobnej głośności. Temperatura żarn podczas mielenia jest również zbliżona i nie wpływa na smak zmielonych ziaren.

Podsumowując, z naszego doświadczenia wynika, iż młynki żarnowe stalowe sprawdzają się zdecydowanie najlepiej. Odznaczają się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, precyzją mielenia i efektywnością żaren. Redukują również występowanie pyłu kawowego, jako efektu ubocznego wynikającego z mielenia ziaren. Młynek ze stali będzie służył wiele lat i zapewni najwyższą jakość przemiału.

źródło zdjęcia: freepik.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read